Outi Turpeinen, född 1971, bildkonstnär och designer som har haft utställningar både i Finland och utomlands sedan 1990. Hon arbetar främst med rumsliga installationer där viktiga teman är museernas problematik och vårt gemensamma förflutna. Turpeinen blev klar med sin Master i konst 1998 och försvarade sin doktorsexamen vid Aalto universitetet i Helsingfors, avdelningen för konst och design, år 2005 . Hon är en populär föreläsare och mångfacetterad kulturproducent. Finska staten och Vantaa City har arbeten av Turpeinen i sina samlingar. Hon har fått stipendier från ett flertal olika fonder och undervisar för närvarande på Aaltouniversitetet i Helsingfors i Finland. På senare tid har Turpeinen jobbat med allmänna konst vid Centret för konstfrämjande och Finlands National galleriet för Statens konstverkskommission.
Ett centralt tema i Turpeinens konstnärskap är minnen, porträtt och omskapade historier från det förflutna. Hon är intresserad av samspelet mellan historien och det samtida, av det sätt som vi kan finna vår identitet i historien. Startpunkten för hennes arbeten är de olika bildarkiv som finns på museum och andra folkrörelser, album med familjefoton eller bilder från vardagslivet. Genom sin konst berättar Turpeinen subjektiva historier från det förflutna, historier som ofta hänför sig till hur vi ser på vårt förflutna eller vår kulturella historia.
Under senare år har hon utvecklat en speciell serigrafisk teknik där en bild trycks och bränns in i planglas. Turpeinen är intresserad av råa ytor, där tidens patina har gjorts synlig som en kontrast till den samtida högteknologiska byggnadsstil som vi är vana vid. Turpeinen har arbetat med att kombinera metall, LED belysning och planglas med bilder. I hennes konst är varje glasskiva ett unikt konstverk. Mest jobbar hon med installationer.